Jylepynt af Genbrugsmaterialer – Billigt og sjovt

Genbrug er ikke blot godt for miljøet, men det er også noget helt særligt. Ofte giver genbrugs ting et mere råt eller utraditionelt look.

Det er efterhånden blevet meget populært at lave sine egne ting af genbrugs materialer.

Hjemmelavet julepynt er det bedste julepynt

Klassisk dansk julehygge handler om tid sammen, og julepynt og julekonfekt er en god anledning til at finde stearinlysene og julemusikken frem.

Julehjerter

julehjerte
Julehjerter kan laves af de fleste papiragtige materialer. Materialet skal selvfølgelig kunne bøjes og flettes, men derudover kan man benytte mange forskellige materialer.

Nogle af mine foretrukne materialer er ligesom Gitte Lacarriere, gamle bøger, gamle aviser, plakater, cellofan og meget mere.

Det gælder først og fremmest om at have en ordentlig skabelon og en saks der kan skære i materialet. Skabelonerne findes i mange forskellige former, nogle mere simple end andre. Du kan finde en samling af julehjerte skabeloner her eller lave din egen.

Krans af genbrugsmaterialer
Har du overskydende aviser, en gammel bog eller noget brugt printerpapir (gerne med print), så kan du lave en flot og moderne papirkrans.

Det du skal bruge foruden overstående er; lidt ståltråd, en saks og almindelig skolelim.
julekrans2

Start med at lave en grundform ved at sno ståltråden til en krans. Vælg derefter hvilken form dine papirrester skal have. Blade, blomster, hjerter eller lignende giver et rigtig fint resultat, men slip endelig fantasien løs.

Klip dem så de kan hæftes til kransen papir for papir med ståltråd. Læg dem lag for lag og sørg for at det dækker ståltråden fra den forrige. Forstærk krænsen ved at lime papiret styk for styk, og lad kransen tørre, før du hænger den op.

Julestjerner
Julestjerner er flotte som pynt rundt i hjemmet. De traditionelle julestjerner af købestrimler er sjove at folde, men strimlerne er lidt dyre og de bliver meget ensformige i længden.

Som alternativ til købestrimlerne kan man bruge en gammel bog, avis, magasin eller lignende. Her er en Youtube guide til, hvordan du fletter en julestjerne:


Er du klar på en mere advanceret julestjerne, så prøv denne guide. Denne julestjerne er mere utraditionel og kompleks, men du behøver ikke at klippe strimler. I stedet skal du bruge 4 kvadrater.

Genbrug er det nye sort

Vi som ansvarlige medborgere er blevet opmærksomme på, at vi ikke længere kan fortsætte med vores forbrugssamfund, hvor vi køber og smider ud i et væk. Vores klima og miljø kan ganske enkelt ikke holde til det på det lange løb.

Som samfund er vi blevet mere ansvarlige over for miljøet.

julekrans

Ansvarlighed over for miljøet er at stoppe med at smide ud og sørge for at genanvende så meget som muligt. Det har vi efterhånden en stærk tradition for i Danmark. I hvert fald på en række områder, som skrald, batterier osv.

Flere og flere produkter genbruges efterhånden.

I en artikel fra Tjeck skriver de om den nye trend med at genbruge elektronik. Det gælder de fleste former for elektronik; mobiltelefoner, computere, tablets, hvidevarer, støvsugere, køkkenmaskiner osv.

Vores forbrugssamfund gør at vi hele tiden vil have det nyeste. Det gør at vores gamle elektronik faktisk stadig kan bruges, hvis det får en kærlig hånd.

Et firma der har gjort genbrug af IT som et mål for dem er Refurb.dk. Refurb opkøber brugt IT, restaurerer det, optimerer det og sælger det videre.

genbrug

Firmaet sælger mobiltelefoner, tablets og computere. De har med deres forretningsmodel vist, at man sagtens kan have en ansvarlighed i firmaets DNA samtidig med at skabe en profitabel virksomhed.

Kom til foredrag / workshop omkring genbrug

På Skive bibliotek kan du fx. lørdag 28. november komme til workshop med Gitte Lacarriere. Gitte er indretningsarkitekt med speciale i genbrug.

Ud over at holde workshops, indretter hun for virksomheder, er skribent for diverse medier og blogger på sin side www.lacarriere.dk.

I workshoppen guider Gitte Lacarriere os til at lave julepynt af genbrugssager såsom gamle bøger og magasiner. Du lærer at fremstille og folde blandt andet engle, juletræspynt, guirlander, julekort, ophæng og meget mere.

Workshoppen har en varighed af to timer og er for både børn og voksne. Arrangementet samt materialerne er gratis, så bare mød op og find en plads.

Der er ingen tilmelding, så skulle der opstå plads problemer er det ’først til mølle’ princippet. Link til arrangementet.