”Monet – lost in translation” – Aros udstilling

Claude Oscar Monet var født i Paris den 14. november 1840. Sammen med Charles Gleyre tilægger mange ham æren for at grundlægge impressionismen , som er blevet et af verdens mest kendte kunstretninger.

617px-water-lilies-and-japanese-bridge-1897-1899-monet_0

“‘Le Bassin aux nymphéas’ 1897-1899”

Derfor er det også Monets værker, som er i centrum i den nye udstilling på Aros: ”Monet – Lost In Translation”.  Udstillingen startede den 9. oktober og forsætter i tre måneder. Udstillingen består af 49 impressionistiske værker, hvoraf 18 af dem er malet af Monet.

Allerede nu er udstillingen debatteret i medierne.

Jyllandsposten har givet den 6 ud af 6 stjerner. Politiken derimod har givet den 2 ud af 6 stjerner. Debatten er i høj grad også interessant, fordi udstillingen til dags dato er Aros dyreste udstilling i dets 10-årige levetid.

Impressionismen

Impressionisternes mål var at gengive det de så, men igennem den subjektive oplevelse. Det stod i modsætning til realisterne, som forsøgte at gengive det de så renset for subjektive indtryk.

I forsøget på at efterstræbe dette ideal udviklede impressionisterne med blandt andet Monet i spidsen nye teknikker til at gengive lyset i et maleri.

De gik fra at blande og tone farverne på paletten, som i det hele taget har været og var kutymen, til i stedet at sætte motivets lokalfarver, belysningsfarver, skyggefarver og refleksfarver op ved siden af hinanden med små bitte penselstrøg.

Denne metode giver billederne en flimrende effekt, hvis de bliver betragtet på denne rette afstand.

Claude Oscar Monet?

Da Monet blev 11 år gammel søgte han ind på grundforløbet på Le Havres kunstskole. På det tidspunkt var Monet allerede kendt af de lokale, fordi han lavede nogle meget vellignende karikaturtegninger ved at tegne med kul.

Interessen for det artistiske havde han fra sin mor, som var sanger, hvorimod faderen erhvervede sig som købmand og havde et ønske om, at Monet skulle efterfølge ham i familieforretningen.

Dette skabte nogle konflikter i familien inden Monet blev optaget på grundforløbet i Le Havre.

Monet var en del af den første impressionistiske udstilling i Paris i 1874.

Formålet med den udstilling var ikke at promovere kunsternes værker, men derimod at skabe et forum for kunsterne, hvor de kunne løsrive sig fra Parisersalonens autoritet.

Parisersalonen havde på daværende tidspunkt været den førende kunstudstilling i de sidste 100 år. Det havde medført, at det også var Parisersalonens stempel, som bestemte om datidens kunst havde værdi.

Impressionisterne havde brug for at udtrykke sig på andre måder, hvad Parisersalonen bifaldt. Monet bidrog på den første udstilling med fire oliemalerier og syv i pastelbilleder.

Monet er i særdeleshed blevet berømt for hans havemalerier. Senere i livet søgte Monet væk fra Paris og ud på landet, hvor han kunne komme tættere på naturen. Dette medførte, at hans familie lejede et hus på landet.

En af grundene til, at eftertiden ved, at han interesserede sig meget for havearbejdet er, at han har efterladt sig sine daglige instruktioner til gartnerne, præcise design og planer for havearbejdet samt hans samling af bøger om havearbejde og blomster.

Monets åkander er blevet en klassiker for eftertiden og flere af hans motiver kan købes i nutidens møbelkæder som f.eks. Ikea.

Samtidigt bliver hans originale værker solgt for mange millioner dollars. Monet er derfor både finkulturelt og lavkulturel fordi en bred vifte af mennesker kan forholde sig til hans billeder.

Hvis man har lyst til at beskæftige sig yderligere med Claude Oscar Monets liv og se hans billeder live, så forsætter udstillingen på Aros som minimum til december.