Dokk1 – Det nye bibliotek og multihus i Aarhus

Dokk1 er en af Aarhus’ mest markante nye bygninger.

Bygningen har en helt fantastisk placering tæt på banegården, gågaden og med udsigt direkte ud over havet.

Men bygningen kan byde på andet end en flot udsigt. Her har du mulighed for, at gå på biblioteket, det er endda Skandinavien største.
Men her er ikke tale om et bibliotek, som du kender det. Her er det ikke bøgerne der fylder mest, de er der, men der er også skabt plads til mange andre ting.

Borgerservice holder til i huset, samt teamet der arbejder med projektet “Aarhus 2017” og så findes der på niveau 3 forskellige erhvervslejemål.

Hvis du har børn, er det oplagt, at planlægge en dag med sjov i bygningen.
Imens du sidder i en god stol og kigger ud over vandet, kan dine børn lege i det store børneområde.

Boern-&-familier-nyt-format_0

Udendørs er der i høj grad også taget hensyn til børnenes leg.

Sallingfondene donerede 7 millioner til arbejdet med, at skabe en legeplads, som bestemt ikke ser ud som de fleste.

Firmaet Monstrum har skabt et miljø med store sjove figurer, de er opdelt i fem forskellige områder, hvert område leder tankerne hen på en verdensdel.
Stedet er bygget så det er muligt for alle børn at lege med.

Parkering af bilen behøver du heller ikke, at bekymre dig om, da der under bygningen er en parkeringskælder. Det er ikke en hvilken som helst parkeringskælder, men en elektronisk en af slagsen. Bilen afleveres i en bås, hvorefter den forsvinder ned i jorden, hvor den automatisk parkeres.

parkering

Under besøget kan du drikke en kop kaffe i cafeen, nyde husets kunstværker eller booke dig ind på en guidede rundtur.

Her finder du husets åbningstider.

Et par andre spændende nye byggerier i Århus

Det er dog ikke kun på havnen der sker spændende ting og sager, der er i den grad gang i byggeriet i Århus, og nye spændende design skyder op.

Krifa’s hovedkontor

Højt oppe på en bakke i Aarhus Nord ligger Krifas hovedkontor. Kører du den vej ud af byen, vil du næsten ikke kunne undgå, at se bygningen med de markante hvide striber.

På facaden er der ingen skarpe kanter, alt er i stedet bygget organiske op. Hvor der normalt ville være skarpe hjørner, er der i stedet brugt materialer, der kan runde hjørnerne af.

krifa

Der bydes i receptionen velkommen med en kæmpe stor plantevæg, der strækker sig over flere etager, samt en lille “å” med rindende vand, der løber ud til et springvand på terrassen.

Plantevaeg-designet-med-hjaelp-fra-3D-print

På hver etage findes der områder midt i huset, disse afsnit er beklædt med bambustræ. På ydersiden af afsnittene findes tekøkkener og på indesiden er der toiletter og mødelokaler.

På de øverste etager er der minimum en glasvæg ind til mødelokaler og kontorer. Dette giver en oplevelse af, at huset hænger sammen og at der hele tiden sker noget.

Det samme gør sig gældende i de små specielle mødelokaler midt i huset, de nærmest svæver midt i rummet.

why_foto

Der hænger ikke kunst på væggene, i stedet er kunstværkerne en integreret del af huset. På glaspladerne ind til mødelokalerne pryder forskellige mønstre og udsagn glasset.

I det store indgangsparti ved plantevæggen hænger et stort kunstværk ned fra loftet. Det er lavet af glasstykker på snore.
Lyset reflekteres forskelligt i glasset dagen igennem.

Et af firmaerne der stod bag opførelsen af denne bygning var ingeniører og arkitekter hos constructa.dk.

City Tower

Er det officielle navn på bygningen med en højde på 94 meter, og dermed en af de højeste bygninger i Aarhus. Der er her tale om den store sorte bygning på 25 etager i kvarteret ved Bruuns Galleri.

cache

Den rummer intet mindre end 34.000 kvadratmeter, hvoraf hotellet Comwell råder over 12 af etagerne. Hotellet er stilsikkert indrettet med møbler fra HAY.

hay

Byggeriet blev påbegyndt i 2011 og stod færdigt i 2014, siden da har det været svært, at komme udenom denne ikoniske bygning i bybilledet, både på grund af højden, men bestemt også på grund af den meget markante sorte facade.