Den naturlige krop er på vej tilbage i kunsten og moden

For nylig faldt vi over en spændende artikel hos Etisk Råd, som sætter fokus på vores holdning som samfund, til kropsidealet. Det inspirerede os til at se nærmere på kroppen i moden og kunsten anno 2017

Lange, tynde ben, flade maver og markerede kindben. Mange af nutidens modeller ser sådan ud, når de kommer gående på catwalken, men det er så småt begyndt at ændre sig. Plussize modeller ses i højere grad end tidligere i store kampagner.

Det samme gør sig gældende i kunsten.

Her er det en udstilling på AROS:

Både mode og kunst er så småt begyndt at gøre oprør mod det uopnåelige kropsideal, som har eksisteret i lang tid.

Nutidens kropsideal

Mange tror, at det blot er unge kvinder, der mener, at kropsidealet er at have en slank, tonet krop. Men ifølge Niels Ulrik, forsker i kropsidealer, har stort set alle det samme kropsideal. Uanset hvilken aldersgruppe eller hvilket køn, man tilhører, er kropsidealet den slanke, tonede krop. Der er dog forskel på, hvordan kvinde- og mandekroppen skal se ud.

Dette kropsideal er for langt de fleste utrolig svært at efterleve, og det medfører i høj grad manglende selvværd blandt unge kvinder. For nogle medfører det spiseforstyrrelser, mens det for andre ender med plastikkirurgi i forsøget på at opnå idealet. De sociale medier spiller i høj grad også ind på især kvinderne, da medierne giver adgang til en masse billeder af ’den perfekte krop’.

Kunsten og moden ændrer kurs

De ultratynde modeller ses i dag i høj grad på de store catwalks rundt omkring i verden, men der sker stille og roligt en ændring.

Eftersom der er kommet mere og mere fokus på, hvordan modeverdenens uopnåelige kropsideal påvirker hovedsagligt unge piges selvværd, er der begyndt at ske ændringer.

Der bliver i dag eksempelvis i højere grad brugt plussize modeller, end der gjorde nogle år tilbage. Nogle undertøjskæder anvender plussize modeller i store kampagner for at sætte fokus på, at kvindekroppen kan være smuk og sexet uanset form og størrelse.

I det danske TV-program ”Danmarks næste topmodel” var der for nogle år siden også udelukkende plussize modeller med for at sætte fokus på en ændrende modebranche, der i højere grad end tidligere efterspørger plussize modeller.

Også webshops anvender også i stigende grad modeller med almindelige kurver fremfor meget tynde piger. Et par gode eksempel på dette ses på DressYou.dk og Lykkebylykke.dk, som begge har valgt at bruge den naturlige krop.

Også gennem kunsten gøres der oprør.

Den naturlige kvindekrop ses i højere grad i kunsten end tidligere, fordi den ligeledes ønsker at gøre op med glansbilledet på de sociale medier og modebranchens uopnåelige kropsideal.

Modemagasin i modvind på de sociale medier

Tilbage i 2015 bragte det danske modemagasin Cover en fotoserie af en model, som mange mente var alt for tynd. Det medførte vrede kommentarer samt en masse debat på de sociale medier.

Denne reaktion er ligeledes et bevis på, at forbrugerne så småt begynder at vende ryggen til en ekstrem modebranche, hvor udseende vægtes over sundhed. Og forbrugernes reaktioner betyder naturligvis enormt meget for modebranchen, da det er deres penge, der holder det hele kørende.

Jo mere forbrugerne gør oprør, jo større forandring ses der sandsynligvis i branchen. Der findes naturligvis en masse slanke modeller, som er raske og sunde, så det er vigtigt at skelne mellem for tynde samt slanke modeller. Men alt i alt er opmærksomheden på den naturlige krop i hvert fald steget både i kunsten og i modebranchen.