Arkadespil og retrobølgen

1980’ernes populære grillbarer var alle udstyret med dem. Arkadespil som Flippers, Pac-Man og Space Invaders.

I takt med at det gamle igen bliver populært, er også arkadespil endnu en gang at finde på spilentusiasters radar.

Historien om arkadespil

Arkadespil er en amerikansk opfindelse. I mellemkrigstidens USA var gamling dog enten fuldstændig forbudt eller underlagt strenge regulativer.

Alligevel så pin-ball maskiner og den første udgave ad Flippers dagens lys i Chicago netop på dette tidspunkt. Op igennem 1970’erne tog udviklingen af arkadespil for alvor fart, og mere end 15 virksomheder udviklede på forskellige videospil.

arkade

80’ernes populære arkadespil
I 1978 blev Space Invaders udgivet; spillet der udviklede sig til at være et af de mest populære spil i arkade-tiden, og året efter fulgte Asteroids. Året 1980, begyndelsen på arkadespillenes guld årti, var også der, det mest succesfulde videospil nogensinde blev lanceret; Pac-Man.

Spillet der er kendt af alle, uanset om man har tilbragt tid på grill barernes arkadespil eller ej. Et fænomen på ”populær kulturen”, der også voksede i bedste velgående op gennem 80’erne. Efter udgivelsen af Pac-Man fulgte flere spil som for eksempel Donkey Kong.

Arkadens nye fokus
Fra arkadespillenes højtid fulgte 90’erne, hvor udgivelserne af kampspil som Mortal Kombat og Virtua Fighter skifede arkadespillenes fokus. I løbet af årtiet døde industrien hen, men i begyndelsen af det nye årtusinde hjalp spil som Dance Dance Revolution og Guitar Hero igen industrien i gang. Samtidig vandt arkadeudgaven af spillet Mario Kart også indpas.

Moderne spil
Arkadespil er altså forløberne til nutidens moderne computerspil. Og langt størstedelen af 80’ernes helt store udgivelser fandt også vej til computerskærmene.

Så selvom vi måske ikke var helt gammel nok til at spille Pac-Man på grillbarerne landet over, så har de fleste af os spillet ”spis-ost-spillet” på de første udgaver af hjemmecomputerne.

Den sublime underholdning


Fra arkadespil og andre videospil til computerspil og nutidens mobilspil. Fra de relativt simple spil i 80’erne til dagens grafiske spil-vidundere, der er at finde i app-store på telefonerne.

Arkadespillene har en tidløshed over sig, og i løbet af de seneste tre årtier har disse spil stadfæstet sig i moderne udgaver.

Nutidens retrobølge
Kvalitet går ganske enkelt ikke af mode. Og netop derfor har arkadespil opnået en klassikerstatus. Ligesom grammofonen og vinylpladerne er også arkadespil igen blevet moderne, og kan være et alternativ til byens kulturarrangementer.

Og det naturligvis i deres helt oprindelige form: de store klodsede maskiner, der stod langs grillbarernes vægge og fyldte det halve rum. Retrobølgen har gjort datiden moderne igen.

Tidsløs underholdning
Vi spillede spil for tredive år siden, og vi spiller spil i dag. Den tidsløse ånd der hænger ved arkadespillene gør, at de gang på gang er sjove at spille på.

Nogen vil ganske givet sige, at tiden er løbet fra arkadespil.

At vi med adskillige mobil devices i vores konstante nærhed har dødsdømt de faktiske spilmaskiner. Men ligesom vi stadig spiller bordtennis, når vi får en øl på bodegaen, hører arkadespil sig stadig til sammen med en burger og en kold cocio.